Hun vokser op i en jødisk familie i skyggen af anden verdenskrig, hvor fortielse og ulmende jødehad eksisterer side om side.

I hele sin barndom og ind i ungdommen bliver hun holdt uvidende om, hvad der skete med jøderne under krigen. Hverken hendes bedsteforældre, forældre eller onkler og tanter siger noget, det er en stiltiende overenskomst i familien, at man vælger at være tavs for at skåne. Men effekten bliver det modsatte. Det ufortalte vokser sig stort og uhyggeligt i barnets fantasi.

Københavnerstemningen i slutningen af 1950’erne og begyndelsen af 60’erne glider ind over billederne fra sommerlandet i Nordsjælland, hvor familien hver sommer residerer i et fiskerhus.

En by i Rusland er både historisk og aktuel. En på én gang bevægende og aldeles usentimental fortælling om en knastfyldt opvækst.

En by i Rusland er udkommet på Gyldendal april 2011

Et uddrag af romanen er udgivet i det amerikanske net-tidsskrift JewishFiction.net i marts 2019.

Anmeldelser

EN FREMRAGENDE ROMAN

”Selv i international sammenligning er ”En by i Rusland”s beskrivelse af den jødiske tavshed efter krigen og dennes virkninger på den følgende generation vedkommende – den er slet og ret imponerende.”

MORITZ SCHRAMM, KRISTELIGT DAGBLAD

”En fin fortælling om at være hjemløs i sit eget hjem og om at finde sig selv i historiens dybe rødder. Romanens emne er alvorligt, men Birte Kont har udstyret sin hovedfigur med en veludviklet humoristisk sans for alle de komiske paradokser, som taleforbuddet medfører i familien, der taler og taler uden at sige noget som helst.”

HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN

”Birte Kont har skrevet en fin erindringsroman om en jødisk piges opvækst i 1950’erne og 60’erne. En hård historie om fortielsens pris, når voksne prøver at skåne sig selv for smertelig forvaltning af fortiden. Men den er også en underholdende historie om at være barn og ung i 1960’ernes København.”

MARIE LOUISE KJØLBYE, INFORMATION

MED PERFEKT GEHØR

”Faktisk er det fremragende. Det er skildringen af det uudsagte og dets betydning for vores navnløse hovedperson, som gør Konts bog til noget helt usædvanligt. Den er på en gang indfølt og skarp, og den bryder aldrig sin loyalitet over for de mennesker og det miljø, som den skildrer. Den rækker også langt ud over en simpel minoritetsbeskrivelse og beskæftiger sig med en almenmenneskelig erfaring. Det er det, som hæver ”En by i Rusland” op over de fleste andre bøger denne sæson.”

***** CHRISTINA BLANGSTRUP DAHL, FREDERIKSBORG AMTS AVIS

”Et fint lille erindringsværk med humor og indsigt. Birte Kont har skrevet en fin lille ’roman’ om en barndom blandt traumatiserede danske jøder. Overordnet set handler denne bog om nødvendigheden af at kende sin historie for dels at kunne tage den på sig, dels at komme videre.”

**** MARIE TETZLAFF, POLITIKEN

”En smuk og klog bog om en pige, der endelig finder tilbage til sig selv, til slægten og til sin nærmeste familie. I det hele taget mestrer Birte Kont en rammende og sikker figurtegning, næsten altid med et lille glimt i øjet.”

**** JENS HENNEBERG, NORDJYSKE STIFTSTIDENDE

”En by i Rusland” er en fin fortælling. Den fortælles lavmælt, kærligt og med en god portion humor. Det er en historie om at man må vide hvem man er, for at blive den man er.”

BIRGITTE JØRKOV, HELSINGØR DAGBLAD

”En smukt sanset roman om en lille pige, der af misforstået hensyntagen bliver holdt uden for sin jødiske families forhistorie.”

LEKTØR PER MÅNSON